Norton je avtohtona ameriška vinska sorta, ki izstopa po svoji trpežnosti in prilagodljivosti. Aromatični profil vin iz grozdja Norton zaznamujejo intenzivne sadne arome, najpogosteje črnega ribeza, češenj in sliv, pogosto spremljane z notami jagodičevja, sveže zemlje in rahlo pikantnih tonov. Na okusu je vino polno, s čvrstimi tanini in izrazito svežino, kar omogoča lepo zaokroženost in dolgo obstojnost v ustih.
Najpomembnejše vinorodne regije za to sorto so ZDA, predvsem Virginia, Missouri in Arkansas, kjer klimatske razmere omogočajo popolno zorenje grozdja. Norton je pogosto uporabljan za pridelavo sortnih rdečih vin, ki so bodisi mlada in sadna ali pa zorjena v hrastovih sodih, kar poudari kompleksnost in doda začimbne note.
Vina iz sorte Norton se odlično ujemajo s pečenim rdečim mesom, divjačino, zrelimi siri in jedmi s pikantnimi omakami. Zaradi svoje svežine in bogastva arom je lahko tudi spremljava razkošnim večerjam in kulinaričnim užitkom z močnejšimi okusi.