Grüner Veltliner je vodilna bela sorta grozdja v Avstriji, ki se ponaša z izrazitim aromatičnim profilom in izjemno raznolikostjo slogov. Najpogosteje ponuja sveže vonjave zelenega jabolka, limete, belega popra in zelišč, občasno pa lahko zaznamo tudi noto belega cvetja, rumene slive in mineralnosti. V ustih je vino običajno suho, srednje do polnega telesa, z živahno svežino, značilno pikantnostjo ter uravnoteženim alkoholom. Najpomembnejše vinorodne regije so Dolina reke Wachau, Kremstal in Kamptal v Spodnji Avstriji, kjer različne mikroklime omogočajo bogat razpon slogov – od lahkih in svežih do kompleksnih ter dolgoživih vin z značilno mineralnostjo.
Grüner Veltliner se prideluje kot sortno vino, pogosto v jeklenih cisternah za večjo svežino ali v sodih za kompleksnost. Odlikuje ga odlična sposobnost staranja, predvsem pri vinih z najboljših leg. Priporočeni kulinarični spremljevalci vključujejo azijske jedi, jedi iz sveže zelenjave, perutnino, ribe in morsko hrano, klasično pa se poda tudi h jagnjetini ali praženemu piščancu. Zaradi izrazite svežine in začinjenosti je popoln izbor tudi za spremljavo jedi z rahlim ostrim tonom.
Ceška republika
Italija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti