Edelweiss je hibridna bela sorta grozdja, ki izvira iz ZDA, poznana po odpornosti na bolezni in odpornost proti mrazu. Vinsko je izjemno aromatična, z zaznavnimi notami muškatnega oreščka, svežega ananasa, cvetličnih tonov in rahlih citrusov. Na nebu se vina Edelweiss predstavljajo s prijetno sladkobo, izrazito sadnostjo, sočno strukturo ter osvežujočo kislino, zaradi česar so izredno pitna in priljubljena pri manj izkušenih pivcih vina.
Glavne vinorodne regije, kjer uspeva Edelweiss, so Zgornji Srednji zahod ZDA – zlasti Nebraska, Minnesota in Iowa. Sorta pa se priložnostno prideluje tudi v drugih hladnejših območjih Amerike zaradi svoje robustnosti.
Iz Edelweissa proizvajajo predvsem aromatična polsladka in sladka bela vina ter penine. Stil vina pogosto odraža sortno svežino in sadnost, s kratko dozorelostjo, da ohrani svež značaj.
K Edelweissu se odlično podajo lahke jedi, kot so perutnina, ribe, rahlo začinjene azijske jedi ali siri s plemenito plesnijo. Priporoča se kot spremljava tudi k svežim sadnim sladicam ali kot samostojno osvežilno vino ob prijetnih srečanjih.