Grenache Gris je redka in cenjena sorta grozdja, ki izhaja iz španske regije, danes pa je najbolj razširjena v južni Franciji, predvsem v regijah Languedoc-Roussillon in južna dolina Rone. Gre za mutacijo sorte Grenache, pri kateri jagode rahlo rožnate ali sive barve dajejo vina z značilnim svetlo zlatim odtenkom.
V aromatičnem in okusnem profilu Grenache Gris navdušuje s kompleksnostjo. Pogosto najdemo note zrelih breskev, hrušk in melone, obogatene z nežno citrusno svežino in pridihom belega cvetja. Okus je poln, zaokrožen, z uravnoteženo svežino ter subtilnimi mineralnimi akcenti in rahlim pridihom začimb.
Najpogosteje se iz Grenache Gris pridelujejo suha, sveža in elegantna bela vina, ki lahko dozorijo tudi v hrastovih sodih, kar jim doda bogatejšo teksturo in kompleksnejše arome. Primerna je tudi za pridelavo oranžnih vin ali kot sestavina belih mešanic.
Grenache Gris se odlično poda k morskim jedem, školjkam, perutnini ter zrelim kozjim ali ovčjim sirom. Posebej zanimiv je v kombinaciji z mediteranskimi začimbami ter rahlo pikantnimi jedmi.
Francija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti