Ciliegiolo je avtohtona italijanska sorta rdečega grozdja, ki izstopa s svojim izrazitim aromatičnim profilom, bogatim po aromah svežih češenj, malin, granatnega jabolka in včasih nežnimi notami vijolic ter zelišč. V okusu prevladuje sadnost, s srednje močnim telesom, mehko taninsko strukturo in prijetno svežino, kar omogoča izjemno pitnost. Ciliegiolo je še posebej razširjen v deželah Toskana, Umbrija in Ligurija, kjer pogosto nastopa kot sortno vino ali v zvrsteh, predvsem kot del sestave Chianti.
Vina iz sorte Ciliegiolo so običajno lahka do srednje polna, sveža, srednje intenzivno barvana in izražajo eleganco ter ravnotežje. Praviloma so namenjena uživanju v njihovi mladosti, čeprav lahko nekateri primerki dobro zorijo več let. Zelo primeren je tudi za rose vina, saj izraža svojo sadnost in živahnost.
Za gastronomske užitke se Ciliegiolo odlično poda k jedem z žara, perutnini, picam, testeninam z bogatimi paradižnikovimi omakami in rahlo zorenimi siri. Zaradi elegantne sadnosti je odlična izbira tudi k tipičnim italijanskim prigrizkom, kot so crostini ali antipasti.
Italija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti