Tronto je avtohtona vinska sorta grozdja, ki izvira iz Italije, a je znana tudi v okoliških regijah Sredozemlja. Grozdje Tronto daje vina z izrazitim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečega jagodičevja, kot so robide, maline in češnje. Pogosto se pojavljajo tudi subtilni odtenki začimb, zelišč in rahle zemeljske note. V okusu so vina srednjega telesa, uravnotežena z živahno kislino ter zmernim taninskim oprijemom, kar jih naredi sveža in pitna.
Glavne vinorodne regije, kjer gojijo Tronto, vključujejo Marche, Abruzzo in dele Molise, kjer sorta najbolje izrazi svoj značaj na apnenčastih in lapornih tleh ter pod vplivom sredozemskega podnebja.
Vina iz sorte Tronto se običajno pridelujejo kot sortna rdeča vina, ponekod pa jih najdemo tudi v svežih, sadnih rosé stilih. Zaradi svoje zmernosti in svežine so izvrstna za vsestransko gastronomsko uporabo. Odlično se ujemajo z jedmi iz pečene perutnine, testeninami z bogatimi omakami, zorjenimi siri ali tradicionalnimi italijanskimi mesnimi narezki. Vina Tronto tako uspešno spremljajo tako preproste kot zahtevnejše jedi, kjer cenimo čistost in živahnost njihovega sadnega izraza.