Ginestra je avtohtona sorta vinske trte, cenjena zaradi njenega kompleksnega aromatičnega profila in vsestranskosti. V aromi prevladujejo note zrelih črnih sadežev, kot so robide, borovnice in češnje, prepletene z odtenki vijolic, začimb, evkaliptusa ter rahlo mineralnostjo. Na okusu je vino polnega telesa, z žametnimi tanini, uravnoteženo svežino in dolgotrajnim, elegantnim pookusom, kjer se kažejo tako sadna kot zeliščna komponenta.
Glavne vinorodne regije, kjer gojijo sorto Ginestra, se nahajajo v severozahodni Italiji, predvsem v Piemontu, kjer je Ginestra spoštovan znotraj apelacije Barolo. Vina iz tega grozdja so pogosto deležna dolgega zorenja, bodisi v hrastovih sodih bodisi v steklenici, kar dodatno bogati njihovo strukturo in poudarja kompleksnost.
Tipični slogi vin iz sorte Ginestra zajemajo bogata, strukturirana rdeča vina, ki so primerna za dolgo staranje. Priporočeni kulinarični spremljevalci vključujejo jedi z divjačino, zorjene sire, gobe, telečjo pečenko ter tradicionalne piemontske specialitete, kot je brasato al Barolo. Takšni harmonični izbori poudarijo prefinjenost in globino vina Ginestra.
Italija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti