Catalanesca je avtohtona bela sorta grozdja, značilna predvsem za južno Italijo, zlasti območje Campania in pobočja vulkana Vesuv. Grozdje daje vina blede slamnato rumene barve z elegantnimi zelenkastimi odtenki. Njegov aromatični profil zaznamujejo nežne, a izrazite sadne arome, kot so zrele hruške, jabolka, citrusi ter pridih belega cvetja in zelišč. Okus vina Catalanesca je svež, živahen in harmoničen, srednje telo dopolnjuje prijetna mineralnost in nežna kislina, ki vino naredi izredno pitno.
Glavne vinorodne regije, kjer uspeva Catalanesca, so vulkanska tla v okolici Neaplja, predvsem območja Lacryma Christi in Valle di Somma. Tipični slog vina iz te sorte je suh, svež in miren, vendar je v trendu tudi pridelava polsladkih ali rahlo penečih različic.
Catalanesca odlično spremlja jedi iz morskih sadežev, rižote, testenine z nežnimi omakami ter mlačne zelenjavne jedi, kot so bučke ali artičoke. Še posebej priporočljivo je kot aperitiv ali ob plošči svežih sirov. V kombinaciji z lahko in nežno sredozemsko kulinariko pride do popolnega izraza.