Malvasia di Candia Aromatica je aromatična sorta grozdja, cenjena zaradi izrazitega in prepoznavnega aromatičnega profila. Vino iz te sorte zaznamujejo bogati cvetlični toni, kot sta bezeg in akacija, prepleteni s sadnimi notami zrelih breskev, marelic in tropskega sadja, pogosto z rahlim pridihom muškatnega oreščka ter začimb. Na okusu je vino običajno srednje do polnega telesa, z uravnoteženo svežino, prijetnim sladko-grenkim zaključkom ter obstojnim pookusom.
Glavne vinorodne pokrajine za Malvasia di Candia Aromatica se nahajajo v italijanskih regijah Emilia-Romagna, zlasti v provincah Piacenza, Parma ter Reggio Emilia, kjer ima sorta dolgo tradicijo pridelave.
Tipični stili vin vključujejo suha, polsuha in polsladka mirna vina, pa tudi živahna peneča vina (frizzante ali spumante), ki posebno izstopajo zaradi svoje svežine in aromatičnosti.
Za gastronomske užitke se Malvasia di Candia Aromatica odlično poda k predjedem na osnovi morskih sadežev, rižotam, lahkim testeninam, belim mesom, pa tudi začinjenim jedem azijske kuhinje ter staranim sirom. Primerna je tudi kot spremljava sadnim sladicam in svežim pecivom.
Italija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti