Ortrugo je avtohtona bela vinska sorta, najbolj značilna za vinorodno območje Colli Piacentini v Emiliji-Romanji, na severu Italije. Grozdje Ortrugo daje vina svetlo slamnate barve z zelenkastimi odsevi. Njegov aromatični profil zaznamujejo nežne cvetlične arome, predvsem akacije in bezga, ter note zelene jabolke, hruške in belega breskve. Okus je svež, suh, z izjemno prijetno in harmonično kislostjo ter rahlimi mineralnimi podtoni, ki vina naredijo izredno pitna.
Ortrugo se uporablja predvsem za pridelavo suhih in penečih vin, pogosto kot sortno vino ali v mešanicah s sortami kot sta Malvasia di Candia Aromatica in Trebbiano Romagnolo. Peneča vina ortrugo (frizzante ali spumante) so značilno sveža, živa in zelo primerna za lažje uživanje.
Optimalni gastronomski spremljevalci so morska hrana, kot so školjke, kozice in ribe na žaru, pa tudi nežne zelenjavne jedi, perutnina ter sveže sire. Zaradi prijetne kislosti in diskretne aromatike so vina Ortrugo odlična izbira tudi kot aperitiv.