Lambrusco Salamino je avtohtona sorta rdečega grozdja, ki izhaja predvsem iz italijanske Emilije-Romanje, natančneje iz provinc Modena, Reggio Emilia in Parma. Posebno prepoznavnost mu daje vitka, valjasta oblika grozda, ki spominja na salamino (salamo), po kateri je sorta tudi dobila ime. Vinska aromatika Lambrusco Salamino je izjemno živahna in sveža, z izrazitimi notami vijolic, malin, robidnic ter rdečega ribeza. Na okusu so vina iz te sorte običajno polna, s prijetno sadnostjo, nežno taninskostjo in opazno svežino, ki jo pogosto poudari naravna lahko peneča tekstura.
Najpogosteje se Lambrusco Salamino uporablja za pridelavo penečih rdečih vin – bodisi suhih (secco), polsladkih (amabile) ali sladkih (dolce). Značilno so ta vina živahne rubinasto rdeče barve z nežno, obstojno peno. Osvežujoča kislina in diskretna bitter nota v pookusu ustvarjata izjemno pitnost.
Idealni kulinarični spremljevalci vključujejo tipične emilijanske mesnine, kot so mortadela in parma pršut, mlade sire, testenine z bogatimi mesnimi omakami, pice in celo pikantne jedi z žara. Lambrusco Salamino vino je odlična izbira za družabna srečanja in neformalne pogostitve.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti