Rdeča sorta grozdja

Lambrusco Montericco je ena izmed avtohtonih sort vinske trte iz Emilije-Romanje v Italiji, poznan po svojih izrazito sadnih in živahnih aromah. Vina iz tega grozdja navdušujejo s svežim in intenzivnim profilom, kjer prevladujejo note jagodičevja, kot so jagode, maline in robide, ob rahlih odtenkih vijolic ter diskretni zeliščni komponenti. Na okusu so vina Lambrusco Montericco običajno živahna, srednje lahkega telesa, z nežnim perlanjem, zmerno vsebnostjo alkohola in osvežujočo kislino, kar jih naredi izjemno pitna in prijetna v mladosti.

Glavna vinorodna območja za Lambrusco Montericco so okoli Monte Ricco v provinci Reggio Emilia, kjer tradicija pridelave sega več stoletij nazaj. Najpogosteje se sorto uporablja v pridelavi penečih vin narejenih po metodi metodo ancestrale ali charmat, ki so lahko suha (secco), polsuha (amabile) ali redkeje povsem sladka.

K okusnim lastnostim Lambrusco Montericca se odlično podajo klasični emilijski narezki, kot so mortadela in parma pršut, pa tudi pice in jedi s paradižnikovimi omakami ter zreli siri. Zaradi svežine in mehurčkov je odlična spremljava tudi globoko ocvrti hrani, na primer arancini ali tempuri.

Vodilne regije sorte Lambrusco Montericco

Nobena regija ni najdena za sorto Lambrusco Montericco.