Montuni je avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira iz Emilije-Romanje na severu Italije, zlasti uspeva v pokrajinah Bologna in Modena. Sorta daje vina nežno slamnatorumene barve s svetlimi zelenkastimi odsevi. Na nosu prevladujejo cvetlične note akacije in bezga, skupaj s subtilnimi sadnimi toni breskve, jabolka ter rahlimi kančki citrusov. Okus je svež, živahen in uravnotežen, z blago mineralnostjo in prijetno suhostjo, ki poudari aromatično svežino tega vina.
Montuni se najpogosteje stekleniči kot mlado, suho vino, pogosto z rahlo penino ali kot frizzante. Na voljo so tudi mirne različice, kjer vino ohranja svojo mladostno sadnost in živahen značaj. Zaradi svoje svežine in elegantne strukture se Montuni odlično poda k morskim jedem, kot so školjke, ribe na žaru in rahlo začinjene testenine. Prav tako je primeren kot aperitiv ali ob spremljavi lahkih poletnih solat ter svežih sirov. S svojim diskretnim, a prepoznavnim slogom poudarja bolj subtilne okuse hrane in prinaša prijetno harmonijo na vsako mizo.