Cagnina, znana tudi kot Refosco, je avtohtona sorta rdečega grozdja, ki je posebej razširjena v regiji Emilia-Romagna v Italiji, medtem ko je Refosco bolj poznan v Furlaniji in Slovenski Istri. Vino iz sorte Cagnina (Refosco) je srednje intenzivne rubinaste barve, pogosto z vijoličnimi odtenki. Aromatični profil zaznamujejo sveže sadne note, z izrazitimi aromami gozdnih sadežev, kot so robide, borovnice in maline, pogosto pa so prisotne tudi rahle note vijolic in začimb.
Na okusu je vino običajno srednjega telesa, z živahno, osvežujočo kislino in nežnimi tanini. Okus je saden, nežen, pogosto polsuh in prijeten, z rahlo mandeljnovo noto v zaključku. Najpogosteje je Cagnina pridelana kot mlado vino, namenjeno hitri potrošnji, ki ohranja svojo sadno svežino in živahnost.
Idealni kulinarični spremljevalci vključujejo slastne lokalne specialitete, kot so piadine, sladki kostanj, suhe salame ali mehki siri. Prav tako se odlično poda k lahkim predjedem, testeninam z nežnimi omakami in tradicionalnim sladicam, kot je ciambella. Vino priporočamo servirati rahlo ohlajeno, da poudari njegovo sadnost in svežino.