Pignolo je avtohtona rdeča sorta grozdja, predvsem razširjena v furlanski regiji na severovzhodu Italije, zlasti v Colli Orientali del Friuli. Vina iz grozdja Pignolo so globoko rubinaste barve z intenzivnimi aromami zrelih gozdnih sadežev, kot so robide, borovnice in češnje, pogosto prepletene z notami začimb, kakava in usnja. Na okusu so ta vina polna, strukturirana ter bogata s tanini, kar jim omogoča dolgo zorenje v steklenici. Pogosto zaznamo nianso vanilje in praženih lešnikov, kar je posledica staranja v hrastovih sodih. Tipični slog vina Pignolo je kompleksno, elegantno ter uravnoteženo, s prijetno svežino in dolgim pookusom.
Glavna vinorodna območja za sorto Pignolo ostajajo Colli Orientali del Friuli, kjer so razmere idealne za doseganje optimalne dozorelosti in izraznosti sorte. Vina Pignolo se odlično podajo k jedem z divjačino, rdečim mesom na žaru, jehnjetini ter zrelim trdim sirom. Prav tako se lepo harmonizirajo z bogatimi enolončnicami in tradicionalno italijansko kuhinjo z intenzivnimi okusi.
Italija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti