Ribolla Gialla je avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira iz Goriških Brd in Furlanije na meji med Slovenijo in Italijo. V aromatičnem profilu izstopajo sveže citrusne note, zelena jabolka, bela breskev, pogosto pa najdemo tudi cvetlične ter rahlo zeliščne oziroma mineralne podtone. Na okusu vina iz Ribolle Gialle prevladujejo živahna kislina, lahkotno do srednje telo ter izrazita svežina, ki daje vinom izvrstno pitnost in eleganco.
Glavne vinorodne okoliše za to sorto najdemo na Primorskem, zlasti v Goriških Brdih, pa tudi v Vipavski dolini in na Collio ter Colli Orientali v Italiji. Ribolla Gialla se prideluje kot sveže, mirno belo vino, v zadnjem času pa so priljubljeni tudi macerirani oranžni stil ali tudi penina po klasični metodi.
Najbolje se poda k surovim ali rahlo pečenim ribam, školjkam, pršutu, sirom z blagejšo aromo in raznim zelenjavnim jedem. Zaradi svoje svežine in elegantne strukture je Ribolla Gialla zanesljiva izbira tudi za spremljavo lahkih predjedi ter azijskih jedi.
Italija
Slovenija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti