Cesanese Comune je avtohtona sorta rdečega grozdja, ki je značilna predvsem za pokrajino Lacij v osrednji Italiji, zlasti v okolišu okoli mesta Rima. Vina iz tega grozdja odražajo prefinjen aromatičen profil, kjer prevladujejo note temnega jagodičevja, predvsem črnega ribeza in robide, pogosto prepletene z rahlimi odtenki vijolic, začimb in sladkega janeža. Na okusu so vina srednje do polnega telesa, z uravnoteženo svežino in nežnimi tanini, kar pripomore k elegantni in dolgotrajni strukturi, poudarjeni z dotikom zemeljskih tonov in mineralnosti.
Glavna pridelovalna območja za sorto Cesanese Comune vključujejo docilje Cesanese del Piglio, Cesanese di Olevano Romano in Cesanese di Affile, kjer mikroklima omogoča optimalno dozorevanje grozdja. Vina se najpogosteje tržijo kot suha, a so možne tudi rahlo peneče oziroma rosé različice. Tipični slog poudarja pitkost, sadnost ter subtilno pikantnost.
Priporočeni gastronomski spremljevalci tega vina so mesne jedi, kot so jagnječje zrezki, pečen svinjski vrat ali tradicionalne italijanske enolončnice, prav tako se lepo poda k zrelim sirom ter jedem z zelišči in pečeno zelenjavo.