Viognier je aromatična bela vinska sorta, izhajajoča iz doline Rone v Franciji, danes pa jo gojijo tudi v drugih pomembnih vinorodnih regijah, kot so Kalifornija, Avstralija, Južna Afrika in Italija. Ta sorta slovi po izrazitem aromatičnem profilu, v katerem prevladujejo note zrelih marelic, breskev, cvetličnih vonjav (predvsem vijolica in bezeg) ter pogosto tudi pridih eksotičnega sadja in medu. Okus Viognierja je poln, z zaobljeno teksturo in pogosto višjo alkoholno stopnjo, a zmerno kislino. Stil vina se razlikuje – od svežih, mladih in sadnih vin do bogatih, barikiranih različic z več kompleksnosti ter mineralnosti.
Viognier se tradicionalno prideluje kot sortno vino, pogosto pa ga najdemo tudi v belih in celo nekaterih rdečih zvrsteh (syrah-viognier). Priporočeni kulinarični spremljevalci so belo meso, perutnina v smetanovih ali aromatičnih omakah, pečena riba, azijska kuhinja, kozji sir in zelenjavne jedi z nežnimi okusi. Zaradi svojega bogatega aromatičnega spektra se Viognier odlično poda k jedem z rahlo izraženimi začimbami in občutljivimi teksturami.
Francija
Južna Afrika
Italija
Cile
Španija
ZDA
Portugalska
Bolgarija
Argentina
Izrael
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti