Rossese je starodaven rdeč grozdni kultivar, ki izvira iz italijanske pokrajine Ligurija, predvsem iz območja Dolceacqua v zahodni Liguriji. Vina iz sorte Rossese odlikuje prepoznaven in zapeljiv aromatični profil, v katerem prevladujejo note zrelih rdečih jagod, maline, granatnega jabolka, cvetlični odtenki vrtnice ter subtilni pridihi mediteranskih zelišč. Na okusu so vina ponavadi srednje polnega telesa, z mehko in žametno taninsko strukturo ter čudovito svežino, ki poudarja sadnost in mineralnost sortnega izraza.
Glavna vinorodna območja za Rossese so področja Dolceacqua (Rossese di Dolceacqua DOC) in Riviera Ligure di Ponente, kjer klimatske razmere omogočajo popolno dozorevanje grozdja in razvoj sortne kompleksnosti. Stil vina je v večini primerov suh rdeč, pogosto s poudarkom na sortni čistosti, včasih pa naletimo tudi na rahlo starane izvedbe, ki dodajo pridih začimb.
Rossese se odlično poda k jedem sredozemske kuhinje – poskusite ga s pečenim piščancem, lahko pečenimi telečjimi jedmi, školjkami ali testeninami z mesnimi omakami. Primeren je tudi za spremljavo poltrdih sirov in zelenjavnih narezkov.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti