Tocai Friulano, znan tudi kot Tuchì, je avtohtona sorta bele vinske trte, ki prevladuje v severovzhodni Italiji, predvsem v Furlaniji-Julijski krajini, ter omejeno tudi v nekaterih delih slovenskega Goriškega. Vino iz sorte Tocai Friulano se odlikuje po nežni slamnato-rumeni barvi z rahlo zelenkastimi odtenki. Aromatični profil je kompleksen, prepoznaven po finesah cvetlic, mandljev, zrelega jabolka in rahlih citrusnih notah, pogosto z diskretnim pridihom mineralnosti. Na oku je vino sveže, srednje polnosti, harmonično z žlahtno mandljevo noto v pookusu, včasih nekoliko pikantno. Pogosto ga pridelujejo kot suho mirno vino, nekateri pridelovalci pa posegajo tudi po starejših ali barikiranih različicah, ki poudarijo njegovo zaokroženost in skladnost.
Tocai Friulano se izvrstno poda k lahkim predjedem, svežim kozjim ali ovčjim sirom, ribjim jedem, školjkam in belemu mesu. Odličen je tudi ob pršutu in drugih suhomesnatih izdelkih. Zaradi svoje mineralnosti in obstojnosti ga pogosto postrežejo ob tradicionalnih furlanskih jedeh ter lokalnih zeliščnih specialitetah.