Rdeča sorta grozdja

Rossola je avtohtona sorta grozdja, ki izvira predvsem iz severnih italijanskih vinorodnih okolišev Lombardije in Benečije, kjer jo največkrat najdemo v dolini Valtellina. Ta manj znana rdeča sorta je cenjena zaradi svoje izjemne svežine in živahnosti, kar se izraža tudi v njenem aromatičnem in okusnem profilu. Vinu Rossola so značilne nežne cvetlične arome, ki jih spremljajo note rdečega jagodičevja, predvsem malin in višenj, na katere se pogosto navezujejo pridih rahlih začimb in zelene zeliščnosti. V ustih je Rossola običajno lahkotna do srednje polna, s poudarjeno naravno kislino in mehko taninsko strukturo, kar prispeva k njenemu harmoničnemu zaključku. Najpogosteje jo pridelujejo kot sortno vino ali v zvrsteh s sortama Nebbiolo in Pignola, kjer poskrbi za večjo svežino in eleganco. Odlično se poda k tradicionalnim jedem severne Italije – suhomesnatim izdelkom, blago staranim sirom, rižotam ali testeninam z nežnimi omakami, pa tudi k lahkim jedem iz perutnine ali teletine. Rossola je odlična izbira za ljubitelje prefinjenih, a ohrabrujoče svežih rdečih vin.

Vodilne regije sorte Rossola

Nobena regija ni najdena za sorto Rossola.

Vina iz Rossola

Višek

Lombardija - Ni doloceno - 2020

Nera - Tirso
Steklenica (75cl)
Zrelost

Marke - Rosso Conero - 2021

Casa Giona - Riposato
Steklenica (75cl)