Pampanuto je avtohtona bela sorta grozdja iz južne Italije, predvsem iz regije Apulija (Puglia), kjer prevažno uspeva na apnenčastih tleh okoli mesta Bari. Grozdje Pampanuto daje vina bledo slamnate barve z nežnim, a prepoznavnim aromatičnim profilom. Prevladujejo subtilni cvetlični toni, pridružujejo se jim arome belega sadja, kot so jabolka, hruške ter breskve, včasih pa najdemo tudi nežne zeliščne note in pridih mandljev v zaključku. Na okusu so ta vina lahka do srednjega telesa, s svežo, uravnoteženo kislostjo, pogosto zelo pitka in s srednje dolgim, prijetno sadnim pookusom.
Pampanuto se največkrat uporablja za pridelavo sortnih vin ter kot sestavina v zvrsteh, kjer prispeva svežino in aromatično kompleksnost. Tipični slog je suh, svež in mladosten, redko dozori v lesu, saj tako ohranja primarne arome in živahnost.
Odlično se ujema z morskimi jedmi, kot so školjke, lignji ali nežno začinjene bele ribe, pa tudi z lahko zelenjavno rižoto, svežimi solatami in mehkimi siri. Ta sorta je idealna izbira za ljubitelje elegantnih, čistih in aromatičnih belih vin.