Malvasia di Schierano je avtohtona sorta grozdja iz Piemonta, natančneje iz območja Asti v severozahodni Italiji. Vina iz te sorte so prepoznavna po živahnih aromah svežega rdečega sadja, kot so jagode, maline in češnje, ki jim pogosto sledijo nežne cvetlične note vrtnice. V ustih so vina običajno polsuha do sladkasta, s prijetno lahkotnostjo, uravnoteženo svežino in diskretno vsebnostjo taninov.
Glavne vinorodne okolišine za Malvasia di Schierano vključujejo območja Castelnuovo Don Bosco, Schierano in Montferrat. Sorta se največkrat uporablja za pridelavo penečih ali rahlo penečih rdečih vin, pogosto s pristnim naravnim sladkorjem, kar poudari njen sadni karakter in bogato aromatičnost.
Najbolj tipična vina so lahkotna, s srednje nizko alkoholno stopnjo, odlično ohlajena pa ponujajo osvežujoč in prijeten užitek. Malvasia di Schierano se izvrstno ujema z rahlo sladkimi in sadnimi sladicami, kot so sadne pite in biskviti, a se prileže tudi k blagim modrim sirom ali suhim sadjem. Peneče različice se priporočajo kot aperitiv ali ob lahkih poletnih jedeh.