Bonarda Piemontese je avtohtona sorta rdečega grozdja, ki izvira iz italijanske pokrajine Piemont. Ta sorta je poznana po svojem izrazitem aromatičnem profilu, ki ga zaznamujejo note gozdnih jagod, češenj, vijolic ter rahlih začimb. V ustih je vino običajno srednjega telesa, z živahnimi kislinami in nežnimi tanini, pogosto s karakterjem svežine in sadnosti, dopolnjeno z zeliščnimi odtenki.
Glavne vinske regije za Bonardo Piemontese so predvsem pokrajini Asti in Alessandria znotraj Piemonta, kjer jo izvajalci vina cenijo za njeno sposobnost izražanja terroirja in za ohranjanje pristnosti lokalnega vinogradništva.
Iz tega grozdja nastajajo predvsem mirna rdeča vina, ki se pijejo mlada in sveža, vse pogosteje pa se pojavljajo tudi rahlo peneča vina s poudarkom na sadnosti. Nekateri vinarji eksperimentirajo tudi z zorjenjem v lesu, kar vini doda globino in kompleksnost.
Bonarda Piemontese odlično spremlja tradicionalne pečene jedi piemontske kuhinje, jedi na osnovi gob, perutnino ali zorene sire. Priporočamo uživanje s testeninami z bogatimi omakami ali z mesnimi narezki za najboljšo kulinarično izkušnjo.