Grignolino je tradicionalna rdeča sorta grozdja, ki izvira iz Piemonta na severozahodu Italije, predvsem iz območij okoli Aste in Monferrata. Gre za sorto, ki prideluje vina nežnejše rubinasto rdeče barve, znana po svoji intenzivni aromatiki in specifičnem karakterju. V aromatičnem profilu prevladujejo note rdečih jagod, brusnic, granatnega jabolka in rahli odtenki popra ter suhih začimb. Okus je eleganten, sveže kiselkast, s srednjim telesom in značilnimi, a žametnimi tanini, pogosto z rahlo grenkim zaključkom. Tipični slogi vina Grignolino vključujejo mlada, suha vina, ki poudarjajo svojo svežino in aromatiko, redkeje pa se lahko pojavijo tudi peneče ali rahlo macerirana vina.
Grignolino se odlično poda k lahkim jedem, kot so hladne mesne narezke (salumi), sveži siri, testenine z nežnimi omakami, zelenjavne jedi ter ribje jedi iz belega mesa. Zaradi svoje svežine in nizke alkoholne stopnje je Grignolino primerna izbira za poletne dni in kulinarične kombinacije, kjer prevladuje prefinjenost okusov.
Italija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti