Chatus (znan tudi kot Nebbiolo Pecorino) je avtohtona vinska sorta, cenjena zaradi svoje edinstvene arome in značaja. Ta sorta izvira iz italijansko-francoske meje, predvsem iz regije Ardèche v Franciji ter delno iz Piemonta v Italiji. Vina iz grozdja Chatus zaznamuje intenziven aromatičen profil, kjer prevladujejo note zrelega rdečega sadja, kot so češnje in maline, obogatene z diskretnimi odtenki suhega cvetja, začimb in rahlim pridihom gozdnih tal. Okus vina je strukturiran, s poudarjeno svežino, opaznimi tanini in dolgotrajnim pookusom, ki se z zorenjem še izboljšuje.
Najpogosteje iz grozdja Chatus pridelujejo suha rdeča vina s srednje do visoko vsebnostjo alkohola, pogosto primerna za staranje v lesu, kar jim doda kompleksnost in polnost. Vina so elegantna in zmožna dolgoročnega razvoja v steklenici.
Za kulinarične kombinacije se Chatus odlično ujema z jedmi iz rdečega mesa, divjačino, zorjenimi siri ter sredozemskimi enolončnicami, kjer njegova svežina in taninska struktura poudarita okuse hrane ter ustvarita harmonično gastronomsko izkušnjo.