Rdeča sorta grozdja

Chatus (znan tudi kot Nebbiolo Pecorino) je avtohtona vinska sorta, cenjena zaradi svoje edinstvene arome in značaja. Ta sorta izvira iz italijansko-francoske meje, predvsem iz regije Ardèche v Franciji ter delno iz Piemonta v Italiji. Vina iz grozdja Chatus zaznamuje intenziven aromatičen profil, kjer prevladujejo note zrelega rdečega sadja, kot so češnje in maline, obogatene z diskretnimi odtenki suhega cvetja, začimb in rahlim pridihom gozdnih tal. Okus vina je strukturiran, s poudarjeno svežino, opaznimi tanini in dolgotrajnim pookusom, ki se z zorenjem še izboljšuje.

Najpogosteje iz grozdja Chatus pridelujejo suha rdeča vina s srednje do visoko vsebnostjo alkohola, pogosto primerna za staranje v lesu, kar jim doda kompleksnost in polnost. Vina so elegantna in zmožna dolgoročnega razvoja v steklenici.

Za kulinarične kombinacije se Chatus odlično ujema z jedmi iz rdečega mesa, divjačino, zorjenimi siri ter sredozemskimi enolončnicami, kjer njegova svežina in taninska struktura poudarita okuse hrane ter ustvarita harmonično gastronomsko izkušnjo.

Vodilne regije sorte Chatus (Nebbiolo Pecorino)

Nobena regija ni najdena za sorto Chatus (Nebbiolo Pecorino).