Rdeča sorta grozdja

Ottavianello je redka italijanska sorta grozdja, ki izvira predvsem iz Apulije, zlasti v okolici mesta Brindisi. Ta sorta je znana po svojem srednje intenzivnem aromatičnem profilu, kjer prevladujejo note rdečega sadja, kot so češnje, jagode in malinovec, skupaj z rahlo začinjenimi toni, ki spominjajo na beli poper in nežne zeliščne prizvoke. Na okusu so vina iz Ottavianella običajno lahka do srednje polna, zmernih taninov in prijetno svežo kislino, kar pripomore k njihovi pitnosti in eleganci.

Vina iz Ottavianella so najpogosteje pridelana kot enosortna mirna rdeča vina, ponekod pa jo najdemo tudi v zvrsteh z drugimi lokalnimi sortami. Tipični stili so suhi, sadno usmerjeni in primerni za uživanje mladi, čeprav lahko v najboljših primerih dosežejo lep razvoj v steklenici.

Zaradi svoje svežine in lahkotnosti Ottavianello odlično spremlja jedi iz perutnine, svinjine, rahlo začinjene testenine in siri z zmerno aromo. Izjemno se ujema tudi z mediteranskimi jedmi na osnovi zelenjave, kot so testenine z jajčevci ali papriko.

Vodilne regije sorte Ottavianello

Nobena regija ni najdena za sorto Ottavianello.