Nieddera je redka, avtohtona rdeča vinska sorta iz Sardinije, predvsem cenjena v regiji Oristano na zahodni obali otoka. Ta sorta ponuja bogat in kompleksen aromatični profil, kjer prevladujejo note zrelih rdečih sadežev, kot so češnje in robide, obogatene z rahlimi odtenki vijolic, začimb in finega zeliščnega ozadja. Na okusu je vino iz sorto Nieddera izrazito sveže, srednje polnega telesa, z živahno kislino in mehko integriranimi tanini, kar mu daje lep uravnotežen zaključek in potencial za krajše zorenje.
Najpogosteje se Nieddera prideluje kot samostojno sortno vino ali v elegantnih mešanicah z drugimi lokalnimi sortami, kot sta Monica in Bovale. Značilni stili vin variirajo od lahkih, sadnih mladih vin do nekoliko bolj strukturiranih in mineralnih različic.
Nieddera se odlično poda k tradicionalnim sardinskim jedem: jagnječjim kotletom, bogati pašticadi, pečeni divjačini ter zrelim sirom. Je tudi izvrstna spremljava k testeninam z mesnimi omakami in domačim kruhom.