Frappato je avtohtona rdeča sorta grozdja s Sicilije, ki je najbolj poznana po pridelavi v regiji Vittoria na jugovzhodu otoka. Vina iz te sorte se odlikujejo po svetlejših rubinastih barvah in elegantnem profilu. Aromatično prevladujejo sveže sadne note, kot so jagode, maline, češnje in rdeči ribez, v kombinaciji z rahlimi cvetličnimi toni, zeliščnimi niansami ter kančkom balzamičnega pridiha. Na okusu je Frappato srednje lahko, z živahno kislino in nežnimi tanini, ki pogosto poudarijo njegovo svežino in pitnost. Tipični stili vina vključujejo sveža, mlada vina, pogosto brez ali z minimalnim zorenjem v lesu, kot tudi kompleksna vina v sestavi Cerasuolo di Vittoria, kjer je Frappato združen z Nero d'Avola. Zaradi svoje lahkotnosti in živahnih arom Frappato odlično spremlja jedi na osnovi paradižnika, lažje testenine, pice, pečeno ali kuhano belo meso, sredozemsko zelenjavo ter rahlo aromatične sire. Prav tako je primeren kot poletni rdeči vinjak, rahlo ohlajen.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti