Rdeča sorta grozdja

Pignatello je avtohtona rdeča sorta grozdja, značilna za Sicilijo, zlasti za območje Trapani na zahodu otoka. Vina iz Pignatella se ponašajo z izrazitim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečih češenj, robid, sliv ter pridih sredozemskih zelišč, rožmarina in prašnosti. Na okusu so ta vina srednjega telesa, s prijetnimi tanini, svežino in z zaznavnimi mineralnimi toni, ki pogosto spominjajo na vulkanska tla Sicilije.

Poleg območja Trapani ga najdemo tudi v drugih sicilijanskih vinorodnih okoljih, redko pa zunaj otoka. Tipični slogi vin vključujejo mlada, sveža rdeča vina, ki poudarjajo sadnost in živahnost sorte, pa tudi kompleksnejša vina, ki zorenje v lesu obogatijo z notami vanilije, začimb in čokolade.

Pignatello se odlično poda k tipičnim sicilijanskim jedem, kot so pečeni jajčevci, testenine s paradižnikovo omako, jagnjetina na žaru in mehki siri. Lepo spremlja tudi bogate ribje jedi in zelenjavne ratatouille, kjer njegova svežina in eleganca dopolnita raznolike okuse.

Vodilne regije sorte Pignatello

Nobena regija ni najdena za sorto Pignatello.