Pignatello je avtohtona rdeča sorta grozdja, značilna za Sicilijo, zlasti za območje Trapani na zahodu otoka. Vina iz Pignatella se ponašajo z izrazitim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note rdečih češenj, robid, sliv ter pridih sredozemskih zelišč, rožmarina in prašnosti. Na okusu so ta vina srednjega telesa, s prijetnimi tanini, svežino in z zaznavnimi mineralnimi toni, ki pogosto spominjajo na vulkanska tla Sicilije.
Poleg območja Trapani ga najdemo tudi v drugih sicilijanskih vinorodnih okoljih, redko pa zunaj otoka. Tipični slogi vin vključujejo mlada, sveža rdeča vina, ki poudarjajo sadnost in živahnost sorte, pa tudi kompleksnejša vina, ki zorenje v lesu obogatijo z notami vanilije, začimb in čokolade.
Pignatello se odlično poda k tipičnim sicilijanskim jedem, kot so pečeni jajčevci, testenine s paradižnikovo omako, jagnjetina na žaru in mehki siri. Lepo spremlja tudi bogate ribje jedi in zelenjavne ratatouille, kjer njegova svežina in eleganca dopolnita raznolike okuse.