Cappuccio Tinto je tradicionalna sorta rdečega grozdja, značilna predvsem za Sicilijo, kjer igra pomembno vlogo v blendih skupaj z Nero d’Avola, zlasti v vinih iz regije Etna DOC. Grozdje je cenjeno zaradi svoje sposobnosti prispevati svežino, živahnost in strukturirano taninsko osnovo, ki dopolnjuje kompleksnejše sorte.
V aromatiki Cappuccio Tinto prevladujejo note zrelih rdečih sadežev, kot so češnja, robida in sliva, pogosto z rahlimi pridihi zelišč, začimb in mineralnosti, ki so značilne za vulkanska tla okoli Etne. Okus je srednje poln, uravnotežen s prijetno svežino in mehkimi, a prisotnimi tanini, s sladko-sadnimi notami, kar omogoča prijetno pitnost tudi mlajših vin.
Tipični vinski slogi tega grozdja vključujejo sveža, lahkotnejša rdeča vina za zgodnejšo potrošnjo, kot tudi kompleksnejša vina v zvrsteh z Nero d’Avola, idealna za staranje. Cappuccio Tinto je odličen v kombinaciji z mediteranskimi jedmi, kot so jagnjetina na žaru, polnjene paprike in testenine z rdečimi omakami, dobro pa se ujema tudi z zorjenimi siri in jedmi na osnovi gob.