Malvasia delle Lipari je cenjen in avtohton sicilijanski sortni grozd, najbolj znan po svoji pridelavi na Eolskih otokih, zlasti na otoku Lipari. Ta sorta daje vina z bogatim, kompleksnim aromatičnim profilom, kjer prepoznamo arome kandiranega sadja, marelic, medu, fig, mandljev ter nežnih cvetličnih not. Okus je polnega telesa, pogosto z izrazitim sladkim ali polsladkim karakterjem, vendar vedno uravnotežen s prijetno svežino in rahlo mineralnostjo, kar je posledica vulkanskih tal.
Malvasia delle Lipari je najpogosteje uporabljena za pridelavo desertnih vin, kot je Malvasia delle Lipari Passito DOC, ki nastane iz posušenega grozdja in navdušuje z intenzivnostjo ter trajnostjo okusa. Nekateri pridelovalci ponujajo tudi suhe ali polsuhe različice, ki izražajo sortni značaj v bolj sveži, a vedno elegantni različici.
Odlično se poda k lokalnim mandljevim piškotom, suhemu sadju, zrelim sirom, pa tudi h kremnim sladicam ali foie gras, kjer bogata sladkoba vina dopolnjuje slano-sladke okuse jedi. Vino je idealno tudi kot meditativen spremljevalec posebnih trenutkov.