Damaschino je bela vinska sorta, tradicionalno pridelana na Siciliji, posebej v zahodnem delu otoka okoli Marsale. Ta sorta je cenjena zaradi svoje sposobnosti, da daje na lahkotna in sveža vina, ki zaradi umirjene aromatike in zmernih kislin predstavljajo pomemben del tamkajšnje vinske krajine. V aromatičnem profilu prevladujejo subtilne note zelenega jabolka, bele breskve, svežih citronov ter rahle cvetlične in zeliščne zaznave. V ustih so vina Damaschino običajno suha, lahkega do srednje polnega telesa in s prijetno mineralnostjo, ob nežni grenkobi v zaključku.
Glavne vinorodne regije za Damaschino so območja Marsale in Trapani na zahodni Siciliji, kjer sorta pogosto nastopa kot del zvrsti pri pridelavi znamenitih vin Marsala, prav tako pa tudi kot samostojno mirno vino. Tipični slog vina iz Damaschina je svež, preprost in uravnotežen, namenjen uživanju mladih letnikov. Priporočeni gastronomski spremljevalci vključujejo morske sadeže, bele ribe z žara, solate z agrumi ter rahlo zrele kozje sire. Damaschino se odlično poda tudi k hladnim predjedem in jedem iz zelenjave.