Zibibbo je aromatična sorta grozdja, znana tudi kot Muscat of Alexandria, ki izvira iz severne Afrike, danes pa je posebej razširjena na sicilijanskem otoku Pantelleria. Vinogradniki cenijo Zibibbo zaradi izjemno bogatega aromatičnega profila, kjer prevladujejo note cvetlice oranževca, jasmina, akacije ter intenzivne sadne arome po breskvi, marelici, muškatnem grozdu in suhem sadju. Na okusu je Zibibbo svež, prijetno sladek ali polsuh, s sočno sadnostjo in subtilno mineralnostjo, ki vinu doda prepoznavno eleganco.
Glavne vinorodne regije za Zibibbo so Sicilija, predvsem Pantelleria, pa tudi nekateri deli Avstralije in Južne Amerike. Iz Zibibba pridelujejo različne sloge vin – od suhih, svežih belih vin, preko prijaznih polsladkih do izjemnih, sladkih desertnih vin kot je znameniti Passito di Pantelleria.
Vina iz sorte Zibibbo so odlična spremljava sadnim sladicam, mandljevemu pecivu, pikantnim orientalskim jedem, zrelim sirom ter perutnini v medovo-citrusnih omakah. Prav tako lepo dopolnjujejo kruh z rozinami in tipične sredozemske prigrizke.
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti