Neyret je lokalna sorta črnega grozdja, značilna predvsem za dolino Aoste v severni Italiji. Vina, pridelana iz Neyreta, se ponašajo s srednjo barvo, pogosto rahlo rubinasto, ter s finimi, elegantnimi aromami. V aromatičnem profilu prevladujejo note rdečih sadežev, kot so češnja, brusnica in jerebika, z nežnimi sledovi vijolic, zelišč in začimb. Na okusu so vina harmonična, z uravnoteženo svežino, zmernim alkoholom ter drobnimi, žametnimi tanini, ki dajejo prijetno pitnost in obstojen zaključek.
Glavna vinorodna področja Neyreta so predvsem okoli okrožij Donnas, Arnad-Montjovet in Carema, kjer sorto večinoma uporabljajo v mešanicah skupaj z Nebbiolom (lokalno imenovanim Picotendro) ter drugimi avtohtonimi sortami.
Najpogosteje iz sorta pridelujejo mlada, sveža vina z značajem terroirja, ki pa imajo tudi potencial za krajše staranje v lesu, kar poudari začimbne note in kompleksnost.
Zaradi svoje vsestranskosti se Neyret lepo poda k mesnim narezkom, zrelim ovčjim sirom, testeninam z gobami ali divjačini ter obarvanim rižotam. Priporočljivo je serviranje rahlo ohlajenega, da pridejo do izraza vse njegove aromatične nians.