Raboso Veronese je avtohtona rdeča vinska sorta, ki izvira iz regije Veneto v severni Italiji. V vina prinaša značilno globoko rubinasto rdečo barvo, izrazito aromatični profil s prepoznavnimi notami črnega sadja, kot so črne češnje, robide in slive, pogosto pa se zaznajo tudi odtenki začimb, vijolic in nežnih zeliščnih tonov. Na okusu je Raboso Veronese robusten, svež in poln, z značilno živo kislino ter poudarjenimi tanini, kar zagotavlja dobro sposobnost zorenja.
Najbolj je razširjen v vinorodnih okoliših doline reke Piave, Trevisa in ob vznožju beneških Alp, kjer podnebje in tla dajejo sortnim značilnostim poseben pečat. Večinoma se uporablja za pridelavo bogatih, strukturiranih rdečih vin ter posameznih zvrsti, včasih tudi penečih rosejev.
Idealno se poda k jedem z bogatimi okusi, kot so pečena rdeča mesa, divjačina, zorjeni siri in mesne enolončnice. Zaradi svoje svežine in taninske strukture je Raboso Veronese odličen partner tradicionalni beneški kuhinji ter sodobnim kulinaričnim stvaritvam.