Tocai Italico je sorta vinske trte, ki je v Sloveniji bolj poznana kot Sauvignonasse ali jakot. Ta sorta vino navdušuje z nežnim cvetličnim aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note zrelih jabolk, akacijevih cvetov, mandljev in rahlih začimb. V ustih je vino sveže, nežno in harmonično z uravnoteženo kislino, pogosto dopolnjeno z rahlo mineralno noto, ki odraža terroir. Glavne vinorodne regije za Tocai Italico so Goriška Brda, Vipavska dolina ter nekatere mikrolokacije v Slovenski Istri, kjer omogočajo optimalno zorenje in izražanje sortnih značilnosti.
Tocai Italico se najpogosteje prideluje kot suho, sveže vino, primerno za mlado uživanje, vendar v najboljših letnikih in na najboljših legah dosega tudi polnejše, kompleksnejše različice, včasih celo z delno ali popolno fermentacijo v lesenih sodih.
Idealni kulinarični spremljevalci vključujejo jedi iz belega mesa, kot so piščanec in puran, ribe, školjke ter rahle testenine in rižote. Odlično se ujema tudi z nežnimi siri in zelenjavnimi jedmi, kjer se izrazi njegova prefinjenost in svežina.