Serprino je avtohtona vinska sorta, ki izvira iz pokrajine Veneto na severovzhodu Italije, zlasti s Colli Euganei in okolice Padove. Sorta je tesno povezana s Prosecco, vendar daje nekoliko bolj izrazita in sveža vina. Aromatični profil Serprina odlikujejo nežne sadne note jabolka, hruške, citrusa in belega cvetja, pogosto z rahlim pridihom mandljev in zelišč. V ustih je vino sveže, suho in živahno z značilno, prijetno kislostjo, subtilno mineralnostjo ter elegantnimi mehurčki v penečih različicah.
Serprino se najpogosteje prideluje kot peneče vino metodo Charmat, vendar obstajajo tudi mirne izvedbe. Vina so običajno mlada, lahkotna in izrazito pitna. Pri penečih slogih lahko pričakujemo fino iskrenje ter obstojno aromo, ki osvežuje in spodbuja apetit.
Odlična kulinarična kombinacija za Serprino so morske jedi, pokrovače, sveži siri, zelenjavne predjedi ter lahke testenine. Zaradi svežine se lepo poda tudi azijskim jedem z nežnimi okusi ali kot aperitiv. Primeren je za slavnostne priložnosti ali sproščena poletna druženja.