Cinsaut je srednje pozno zoreča sorta grozdja, ki se ponaša z nežnim aromatičnim profilom. V vinu Cinsaut prevladujejo sveže, sadne arome rdečega jagodičevja, predvsem češenj, malin in jagod, pogosto pa so prisotne tudi note vijolic, popra in zelišč. Okus je mehak in uravnotežen z nižjo vsebnostjo taninov ter zmerno kislostjo, kar daje vinu prijetno svežino ter eleganco.
Sorta Cinsaut je najbolj razširjena v južnem delu Francije, zlasti v regijah Languedoc in Provansa, pogosto pa jo najdemo tudi v dolini Rone ter državah, kot so Južna Afrika, Libanon in Avstralija.
Cinsaut se tradicionalno uporablja za pridelavo sadnih, elegantnih rdečih vin, pogosto pa ga najdemo tudi v rosé vinih, kjer prispeva svežino in nežno aromatiko. Pogosto se uporablja v mešanicah s sortami, kot so Grenache, Syrah in Mourvèdre.
Vina iz sorte Cinsaut se lepo ujemajo z rahlo začinjenimi jedmi iz perutnine, svinjine, zelenjavnimi tarti, gvakamolejem ter raznimi mediteranskimi solatami, prav tako pa so izvrstna spremljava morskih sadežev na žaru ali lahkih testenin.
Nobena regija ni najdena za sorto Cinsaut.