Babeasca Neagra je avtohtona rdeča sorta grozdja, značilna predvsem za vinorodna območja Moldavije in vzhodne Romunije. Vina iz te sorte so običajno srednje intenzivne rubinasto rdeče barve. Njihov aromatični profil zaznamujejo prijetne sadne arome, kot so rdeča češnja, malina in brusnica, ki jih pogosto spremljajo subtilne note začimb ter včasih blagi odtenki divjih zelišč. Na okusu so ta vina lahkotna do srednje polna, z živahno svežino in blagimi tanini, kar jim daje izredno pitnost.
Glavne vinorodne regije za sorto Babeasca Neagra so okrožje Moldova v vzhodni Romuniji, zlasti podregije Cotnari, Iasi in Vaslui, ter v Moldaviji regije Stefan Voda, Codru in Valul lui Traian. Vina iz tega grozdja se pridelujejo kot sveža, mlada vina ter včasih kot rosé ali polsuha vina, redkeje pa kot zorela v hrastovih sodih.
Za kulinarične užitke priporočamo spremljavo k perutnini na žaru, svinjini, lahkim sirom in tradicionalnim jedi iz vzhodnoevropske kuhinje, kot so sarme ali polnjene paprike. Vina Babeasca Neagra se zaradi svojega sadnega karakterja dobro ujemajo tudi z jedmi iz testenin in pečeno zelenjavo.