Grasa de Cotnari je avtohtona romunska sorta grozdja, cenjena predvsem v regiji Moldavija, zlasti v okolišu Cotnari. Ponaša se z izjemno aromatičnim profilom, kjer prevladujejo note zrelih breskev, akacijevega medu, marelic, začimb in pridihove cvetličnosti, ki so prepletene z nežnimi notami mandljev in citrusov. Na okusu izraža bogato strukturo, harmonično sladkobo, živahno svežino ter uravnotežen alkohol; pogosto razkriva plišasto oljnat občutek v ustih.
Vina iz Grasa de Cotnari so najpogosteje pridelana v polsladkem ali sladkem slogu, vključno z žlahtnimi iztrošenimi vini, izdelanimi iz grozdja, ki ga je okužila plemenita plesen (Botrytis cinerea). Zaradi svoje izrazite aromatike in kompleksnosti so vina primerna za dolgotrajno zorenje.
Priporočeni kulinarični spremljevalci teh vin so bogate sadne sladice, kremaste torte, modri siri (npr. Roquefort), pa tudi foie gras ali paté, kjer sladkost vina poudari okuse in uravnoteži slanost jedi. Odlična izbira so tudi kot spremljava aromatičnim orientalskim jedem in pikantnim predjedem.