Negru de Drăgășani je avtohtona rdeča sorta grozdja iz Romunije, natančneje iz vinorodnega območja Drăgășani v regiji Oltenija. Vino iz te sorte odlikuje kompleksen aromatičen profil s prepoznavnimi notami temnega jagodičevja, kot so borovnice, robide in črni ribez, ki jih pogosto dopolnjujejo odtenki vijolic, črnega popra ter rahli zeliščni pridih. Na okusu je vino polnega telesa, z žametnimi tanini, svežo kislino in dolgo obstojnostjo; pogosto zaznavamo tudi namige čokolade in kave.
Osrednje vinorodne regije za to sorto so okoli Drăgășanija, kjer poseben podnebni vpliv in rodovitna tla omogočajo izražen terroir, ki dodatno obogati sortni značaj vina. Negru de Drăgășani se najpogosteje vinificira kot suho rdeče vino, v zadnjem času pa se pojavljajo tudi elegantne zvrsti in omejene serije starejših letnikov z zorenjem v hrastovih sodih.
Za idealne kulinarične kombinacije se priporoča postrežba z jedmi iz rdečega mesa, divjačino, zrelimi siri in bogatimi enolončnicami, kjer vino poudari tako okuse kot aromatično raznolikost hrane.