Picpoul je belo grozdje, ki izvira iz južne Francije, najbolj prepoznavno pa je v regiji Languedoc, zlasti v apelaciji Picpoul de Pinet ob Sredozemskem morju. Sorta je znana po svežini in izraziti kislini, kar daje vinom izjemno živahen in osvežujoč značaj. V aromatičnem profilu prevladujejo note belega cvetja, citrusnih sadežev (limona, grenivka), zelenega jabolka, hruške ter subtilni odtenki morske soli in zelišč. Okus je suh, živahen, z jasnimi citronastimi toni in dolgotrajnim mineralnim pookusom, ki izžareva eleganco in lep poudarek terroirja.
Najpogosteje se Picpoul prideluje kot enosortno suho vino, redkeje pa v mešanicah z drugimi regionalnimi sortami. Je idealen spremljevalec morskih jedi, predvsem ostrig, školjk, rib na žaru ali rahlo začinjenih azijskih jedi. Prav tako se odlično poda k rahkim sirom in svežim solatam. Zaradi svoje izrazite svežine je Picpoul pogosto izbran kot aperitiv, kjer navduši z lahkotnostjo in polno aromo.