Rdeča sorta grozdja

Bondola je avtohtona rdeča sorta grozdja, značilna predvsem za švicarsko regijo Ticino, kjer ima dolgoletno tradicijo in pomembno vlogo v lokalnem vinogradništvu. Vina iz sorte Bondola se ponašajo s prepoznavnim aromatičnim profilom, v katerem prevladujejo note svežih rdečih jagod, malin, višenj ter rahle začimbne zaznave, ki jih pogosto spremlja sivka in diskreten dotik zemeljskih tonov. Na okus so ta vina sveža, srednje polna, z uravnoteženo kislino in nežnejšimi tanini, kar jim daje prijetno pitnost ter živahen zaključek.

Glavna vinorodna območja za Bondolo so vinogradi v spodnji in srednji dolini reke Ticino v Švici, kjer se sorta prideluje večinoma v manjših družinskih kleteh ter kot butična vina. Tipični slog vini Bondola so mlada, sadna rdeča vina brez daljšega zorenja v lesu, redkeje pa lahko naletimo tudi na bolj strukturirane različice, namenjene krajšemu zorenju.

Idealen gastronomski partner so preproste jedi lokalne kuhinje, kot so suhe salame, siri z zorenjem, mesne jedi na žaru in testenine z zeliščnimi omakami. Bondola se odlično poda tudi k gobjim jedem ter tradicionalnim rižotam.

Vodilne regije sorte Bondola

Nobena regija ni najdena za sorto Bondola.