Rebula je ena najznačilnejših avtohtonih belih sort Goriških Brd in širše Primorske. V aromatiki prevladujejo note zrelih jabolk, kutin, citrusov, belega cvetja ter nežen pridih sveže travnatosti. V ustih izstopa svežina z uravnoteženo kislino in značilno mineralnostjo, ki vina naredi živahna in elegantna, z daljšim pookusom po agrumih in kančku mandljev.
Glavna vinorodna območja za Rebulo so slovenska Goriška Brda, Vipavska dolina in Kras, svoj dom pa je našla tudi v italijanski Furlaniji (Friuli) pod imenom Ribolla Gialla. Rebula odlično uspeva na lapornatih tleh in blagodejnih mediteranskih vplivih.
Vinarji Rebulo pridelujejo kot sveža, suha, macerirana, penina ali celo kot prestižna desertna vina. V zadnjih letih so priljubljena tudi oranžna vina iz daljše maceracije, ki poudarjajo kompleksnost okusa.
Odlična izbira je kot spremljava morskih jedi, školjk, rižot, značilnih primorskih testenin, belega mesa in rahlo zrelih sirov. S svojo svežino in mineralnostjo poudari čistost okusov ter odlično zaokroži kulinarična doživetja.
Slovenija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti