Debina je avtohtona bela sorta grozdja, ki izvira iz severozahodne Grčije, predvsem iz vinorodnih regij Zitsa in Metamorfosi v Epiru. Sorta je cenjena zaradi svoje izrazite svežine in živahne kislosti, kar se odraža tudi v karakterju pridelanih vin. V aromatičnem profilu Debina prevladujejo nežni cvetlični toni, kot so bezeg in lipa, podprti z notami zelenega jabolka, citrusov ter rahlega belega breskve. Okus vina je svež, lahkoten, z izraženo sadnostjo in prijetno mineralnostjo, ki nadgradi dolgotrajen in harmoničen pookus.
Najpogosteje iz Debine pridelujejo suha, lahkotna bela vina ter peneča vina po metodi Charmat ali klasični metodi, ki še posebej poudarijo naravno kislost in aromatičnost sorte. Debina vina slovijo po osvežilnosti in elegantni subtilnosti, kar jih naredi izvrstno izbiro za vroče poletne dni.
Pri kulinaričnih kombinacijah se Debina izjemno prilega jedem iz belega mesa, ribam, morskim sadežem, solatam in mladim sirom. Idealna je tudi kot aperitiv ali ob lahkih mediteranskih prigrizkih, kjer poudari sveže in naravne okuse jedi.