Aidani je starodavna bela sorta grozdja, ki izvira z grških otokov, predvsem s Santorinija in drugih Kikladov. Vinarji cenijo Aidani zaradi njegove prefinjene aromatične kompleksnosti: v vinu prevladujejo note belih cvetlic, breskve, marelice, citrusov in tropskega sadja, z nežnim pridihom začimb in jasmina. Na okusu je Aidani svež in srednje polnega telesa, plemenito uravnotežen z živahno, a nežno kislino ter elegantno mineralno podlago, ki odraža vulkanska tla regije.
Najpomembnejša vinorodna območja za Aidani so Santorini in manjši otoki Egejskega morja, kjer sorta uspeva v posebnih klimatskih pogojih, ob zaščiti pred močnim soncem in vetrovi. Iz Aidanija proizvajajo predvsem suha bela vina, a sorta se pogosto uporablja tudi kot sestavni del prestižnih mešanic, predvsem z Assyrtikom, dopolnjuje pa tudi nekatere sladke desertne stile.
Aidani se odlično poda k mediteranski morski hrani – izbranim ribam na žaru, rakom in školjkam, pa tudi k lažjim perutninskim jedem, zelenjavnim rižotam ter solatam z limonino omako in svežimi zelišči.
Grcija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti