Kadarka je stara sortna vinska trta, ki izvira iz porečja Donave in ima dolgo tradicijo predvsem na Madžarskem, v Srbiji in Romuniji, vedno pogosteje pa jo gojijo tudi v drugih vinorodnih deželah Srednje in Vzhodne Evrope. Vina iz kadarke so običajno srednje globoke rubinaste barve z izrazito svežino. Aromatični profil prepoznamo po prijetnih notah rdečega jagodičevja, kot so brusnice, višnje in maline, pogosto se razvijejo tudi subtilni odtenki začimb (beli poper, cimet), suhe zemlje in včasih vijolic. Na okusu je vino lahkotnejše do srednje močno, s poudarjeno svežino in zmernimi tanini, kar mu daje elegantno in pitno strukturo. Kadarka se najpogosteje vinificira kot suho rdeče vino, redkeje jo najdemo med rosé vini ali lažjimi rdečimi vini dozorevanimi v lesu. V gastronomsko dovršenih kombinacijah se kadarka odlično poda k pečeni perutnini, svinjini, jedem iz gob, polpetom ter tradicionalnim srednjeevropskim jedem, kot so paprikaš, polnjene paprike ali bograč. Zaradi svoje elegantnosti je primerna tudi k mehkim sirom.
Srbija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti