Leányka je avtohtona madžarska bela vinska sorta, znana po svoji svežini in eleganci. Aromatični profil vina iz sorte Leányka obsega prefinjene note cvetličnih tonov, predvsem akacije, cvetov jabolka in rahlih citrusov, z značilnimi sadnimi odtenki kot so breskev, hruška in včasih rahlo zeliščni pridih. V ustih je vino običajno suho do polsuho, z uravnovešeno kislino, nežno teksturo in prijetno mineralnostjo. Glavne vinorodne regije, kjer uspeva Leányka, vključujejo madžarske vinorodne pokrajine, kot so Eger, Mátra, Bükk in Transilvanija v Romuniji, kjer se sorta prav tako razširja.
Iz sorte Leányka pridelujejo predvsem mlada, sveža in lahkotna vina, ki izstopajo po sadno-cvetlični naravi, včasih pa tudi bolj strukturirane izvedbe, primerne za krajše zorenje. V zadnjem času se pojavljajo tudi peneča vina iz Leányke. Idealna priporočila za kulinarične kombinacije vključujejo bele ribe, morske sadeže, perutnino, azijsko kuhinjo z rahlo začinjeno noto ter sveže kozje ali ne preveč zorjene sire, kjer pride do izraza vsestranskost in svežina tega vina.