Kisi je avtohtona gruzijska bela sorta grozdja, ki izstopa po svojem izrazitem značaju in vsestranskosti. Aroma vini iz sorte Kisi očara s cvetličnimi notami akacije, bezga in travniških cvetlic, prepletenimi z odtenki zrelih jabolk, marelic, suhega sadja in rahlih citrusov. V ustih so vini sveži, polnega telesa, pogosto z zaznavno mineralnostjo, elegantno uravnoteženimi kislinami in dolgim, harmoničnim zaključkom. Kisi uspeva predvsem v vzhodnogruzijski vinorodni regiji Kakheti, posebej v okrožju Telavi ter okoliških vaseh, kjer tradicionalni način pridelave v glinenih amforah (kvevri) daje vini dodatno kompleksnost, strukturo in blag oranžen odtenek. Stilivini iz sorte Kisi segajo od svežih jeklenih belih preko maceriranih oranžnih do suhih, polsuhih ali celo polsladkih različic. Kisi se odlično ujema s staranimi siri, svežimi ribjimi jedmi, morskimi sadeži, piščančjimi specialitetami, tradicionalnimi kavkaškimi jedmi in bogatimi zelenjavnimi predjedmi. Zaradi svoje harmonične strukture in aromatične kompleksnosti je odlična izbira za vinske navdušence, ki iščejo pristne in terroirno izrazite gruzijske vini.
Gruzija
──── 🍷 ────
👉 Ali Raziščite aplikacijo podrobno
Viniou – poenostavljeno upravljanje vaše vinske kleti